RSS

четвъртък, 9 януари 2014 г.

сърми и пълнени чушки

 пълнежът...
 в началото...
 киселото ми зеле...
 надиплени...
 завитички..
фотографът пак се замотал,
но успя да хване нещичко,
преди съвсем да свърши...
:)
домочадието си пожела пълнени чушки 
и ей го резултата...
намираха ми се малко сушени чушки,
от миналата година се мотаеха из хладилника...
те не стигат, но...
в мазето имам си зеле кисело...
направих малко от сърмите, 
за да им се услади,
че после пак да питат...

5 мнения:

Aquawoman каза...

Дони, цвекло ли слагаш на зелето или червено зеле?
Аз го цветявах няколко години с цвекло, но тази зима бързахме и нямах време за такива екстри :-). Дори повечето го направих направо на дробеница, да вкисне по-бързо.

А междувпрочем, ако можеш да си намериш отнякъде калиев сорбат, непременно си вземи, препоръчвам ти го горещо! Напълно безвреден консервант, който блокира ферментацията. Така зелето ти ще престои и до лятото дори, без да се вмирише. Ползват го и за домашното вино.
На литър вода се слага по два грама.

Неудобството е, че не се продава свободно. Но ако имаш познати в сладкарството например, може от тях да се снабдиш.
Прегръдка!

shareniika каза...

Здравей, Aquawoman!
Зелето е червено от червеното цвекло. Преди години сме правили с червено зеле, но май не се получи толкова наситен цвят.
Мисля, да не опитвам с никакви добавки. Обикновено се справяме с приготвеното количество до към март. А ако нещо остане, после на никой не му е до кисело зеле. Една година ни беше останало, по-скоро "не беше на мода" ;), тогава го прибрахме в буркани за сърми, за готвене през годината. Така го изхвърлих след няколко години, когато ми трябваха бурканите. Явно си има сезони за всичко. Затова... каквото стане.
Това, на снимката, е от "градския" ни бидон. За пръв път реших да си сложа и тук, да ми е "под ръка". Вече няколко пъти се слиза до мазето, та не мисля, че ще има останало. А в "основната" база /на село/ е повече и пак ще си взимам, ако ми трябва.
Вече втора година в мазето /на село/ се запазва добре и прясно зеле. Прибрано по-късно, преди големи студове, разнообразява кулинарните ми занимания. За довечера получих поръчка за салата с прясно зеле, цвекло и моркови - класика :)
Толкова по зелевия въпрос ;), че нещо се поувлякох :)
Прегръдки...

Aquawoman каза...

Защо не оставяш зелките през зимата в земята?
Аз имам десетина, които садих по-късно от останалите и наскоро мислех да наклада и тях, но майка му на Тяната ме посъветва да ги оставя в почвата - да имаме прясно зеле и за зимата, понеже така и така било студоустойчиво и не замръзвало...
И наистина - колко много слани паднаха, но нищо му няма.
Наскоро извадих една зелка да я наготвя и видях, че отвън е заскрежена, но във сътрешността си беше чудна.
Е, ти сигурно го знаеш това, понеже си с опит, но просто се зачудих защо си го прибираш в мазето...

shareniika каза...

Да, за зима като тази, не е проблем да си стоят. Всъщност и в нашата градина има още някоя друга. Но за обичайните зими, при големите студове зелето измръзва "на дълбоко" и после има една горчивина, която не е много приятна. Когато е замръзнало само отвън и после се размрази внимателно не се отразява негативно на вкусовите качества. Понякога ми е замръзвала зелка на терасата, след размразяването си е добре.

Aquawoman каза...

Мерси, Дони!

Публикуване на коментар