RSS

четвъртък, 25 март 2010 г.

козунаци

Dimitrana S. пожела да споделя рецептата за козунаци.
Правя го с удоволствие:

-->
Продукти: 16 бр яйца
3 чаени чаши захар
200 гр. стопена мас за тестото
400 гр. прясно мляко
70 гр. мая за хляб
Около 2,5 кг брашно
Есенции
Маята се разтваря с 300 гр. топло мляко, щипка сол, щипка захар и брашно да стане рядка каша и се остава да втаса.
Разбиват се яйцата, захарта, маста, есенциите, маята и се омесва с брашното.
Измесва се с около 150 гр. олио докато започне да прави плюски.
Може да се тупне около 100 пъти. /а и повече няма да навреди ;)/Оставя се да втаса в съд намазан с мас около 3 часа, разнема се и отново втасва около 2 часа.
Дозата е достатъчна за три козунака и за три рула. При разнемането може да се добавят стафиди и се оплитат козунаците. За рулото у нас се използва мармалад от ябълки или сини сливи и нарязани орехи. Предполагам, че всеки може да използва въобръжение и да се получат чудесни резултати. Преди печене се намазват с разбито яйце + лъжичка олио и щипка захар, поръсва се със захар.

Това е рецепта, която използваме доста години и резултати са винаги вкусни ;).
Приятен апетит!

10 мнения:

Valkocompany каза...

Много добра рецепта
Наближава Великден - време е за агнешко печено в трап

shareniika каза...

:) време е...

Dimitrana S. каза...

Сърдечно ти благодаря, Шаренийка!

Хахаха... отново и съвсем спонтанно слюноотделям!

Прекрасни са козунаците!

Вкусни и празнични бъдни дни :-)

shareniika каза...

Весели и щастливи дни! :):):)
Вкусни и усмихнати! :)

Dimitrana S. каза...

Здрави и благословени Великденски празници, Шаренийка, пълни с мир, любов, хубави емоции и вкусна трапеза!

Надявам се, нямаш нищо против ..?

Поздрав!

Nightwish El каза...

Оф..много обичам козунаци!
И Великден обичам!
И шарени яйца!
И шоколадови зайци!
Весел празник на всички! Пълни тумбаци и добро настроение!
:)

shareniika каза...

Благодаря, Димитрана!
Приятна изненада!

Nightwish El, пожелавам и козунаци да има, и писани яйца, и... много настроение!
Весели и щастливи празници на всички!
:):):)

Ondine каза...

От тези есенции по колко се слага,че аз имам едни в малки шишенка/така купени/?:D:D

Ondine каза...

шишенца :))))и какво означава това плюски и какво е това тупване?:)))))

shareniika каза...

Ondine, май закъснявам с отговора, но запразних по-рано :)
Но да ти кажа: Използвам и аз есенции от шишенцата - 2-3 лимон и 3-4 ванилии на прах. Понякога слагам ванилия от шишенца вместо на прах. Мисля, че може да се експериментира.
Тупването е вдигане на тестото над масата и пускането му. По този начин по-добре се омесва втасва после. А "плюските" са мехурчета с въздух, които се образуват докато тестото се омесва. :) Козунаците се месят повечко, но докато се доомесват с олиото всичко се получава както трябва. :)
Тази година си омесила чудесни козунаци. Поздравления! Дано моите обяснения са ти полезни за догодина :)
Весели празници!

Публикуване на коментар