RSS

сряда, 31 март 2010 г.

неустоимо ухание







моята пролет... с неустоимото ухание на зюмбюли...


разходка привечер

срамежливи и уханни...
синьо. пролетно...
жълтичко...
как ухаят...
слънчево настроение...
край реката...
на завоя на реката...
раззеленена върба...
цветно по склона...
цветно край реката...
отново цветен склон под скалите...
невиждано... /от мен, де/
.

вторник, 30 март 2010 г.

плантация от кактуси

общ поглед...
усмивко...
пухчо...
придобивка от Цветница...
миналогодишен опит...
;) :):):)...
страничен поглед ;) ...
нима зад тази нежна феерия от мъхчета се крият подли бодлички...?
.

понеделник, 29 март 2010 г.

пролетни лъчи...

красив е...
свежи...
стройни...
любопитни...
неповторими...
изумителен...
горд е...
усмихнати...
радост за душата...
НАРЦИС Е!

неделя, 28 март 2010 г.

цветница...

Поздрав от сърце за Мелиса - прекрасно божие създание!

В страната на Мелиса
/Melissa officinalis/









Казват, че Мелиса се е появила за първи път в Средиземноморието. Била чест гост в домовете на хората, които слагали риба и гъби на трапезата си. На тях Мелиса им оставяла чуден дар.
Кое е това загадъчнао създание и какъв е бил този безценен дар??? При споменаване на словосъчетанието „безценен дар” и малко, и голямо се сеща за здравето. Правилно. Самата Мелиса е божие създание..., но от онези божии създания, за които казват, че са „мислите на ангелите”. Ако ги настъпиш вероятно ще разгневиш някой ангел. Става дума за цветята - това са материализираните ангелски мисли.
Всеки е виждал Мелиса, но не е подозирал, че това е тя. Висока е не повече от 80 сантиметра и цъфти с нежни бели, бледожълти и розови цветове. Българите сме й дали и други имена - пчеляк, защото пчелите правят най-вкусния мед от нея. Лимонче идва от нежния й лимонов аромат. Едно време българките преди да се хванат на хорото са откъсвали няколко листенца и така са се „парфюмирали”. Мелиса е популярна с името маточина в България.

@->-> @->-> @->->
А за празника не мога да пропусна Феята на цветята - многоликата Роза!
"... най-важното е някой да усети Душата ти. Другото са подробности..."

Цветен поздрав за всички цветя!


ползван източник за част от информацията.

четвъртък, 25 март 2010 г.

козунаци

Dimitrana S. пожела да споделя рецептата за козунаци.
Правя го с удоволствие:

-->
Продукти: 16 бр яйца
3 чаени чаши захар
200 гр. стопена мас за тестото
400 гр. прясно мляко
70 гр. мая за хляб
Около 2,5 кг брашно
Есенции
Маята се разтваря с 300 гр. топло мляко, щипка сол, щипка захар и брашно да стане рядка каша и се остава да втаса.
Разбиват се яйцата, захарта, маста, есенциите, маята и се омесва с брашното.
Измесва се с около 150 гр. олио докато започне да прави плюски.
Може да се тупне около 100 пъти. /а и повече няма да навреди ;)/Оставя се да втаса в съд намазан с мас около 3 часа, разнема се и отново втасва около 2 часа.
Дозата е достатъчна за три козунака и за три рула. При разнемането може да се добавят стафиди и се оплитат козунаците. За рулото у нас се използва мармалад от ябълки или сини сливи и нарязани орехи. Предполагам, че всеки може да използва въобръжение и да се получат чудесни резултати. Преди печене се намазват с разбито яйце + лъжичка олио и щипка захар, поръсва се със захар.

Това е рецепта, която използваме доста години и резултати са винаги вкусни ;).
Приятен апетит!

сряда, 24 март 2010 г.

вкусна тренировка... ;)

дозата е точна...
... как да устоиш?
творческо решение на подредбата на украсата... ;)
вече е подхванато...
ммм... вкусно е...

вторник, 23 март 2010 г.

бодлива усмивка



още усмивки в моя ден...

понеделник, 22 март 2010 г.

косчето... ;)



Пролетта е тук!
Косчето е тук!
Нека се порадваме на песните му! ;)